STEAMConf Barcelona 2017

3ra. Conferència Internacional d’Educació

CosmoCaixa, Barcelona, 20, 21 i 22 d’abril

 

Conferenciants

 

steamconf-programa-speaker

Vicki Abeles, apassionada de l’educació, abandona la seva professió com a advocada a Wall Street per codirigir el guardonat documental Race to Nowhere, una realista representació, vista per milions de televidents arreu del món, de la cultura «d’olla a pressió» dominant a les escoles dels Estats Units. És l’autora d’un llibre conjunt amb agents de la transformació educativa que serà publicat per Simon & Schuster a final d’aquest any, i actualment treballa en la producció d’una pel·lícula sobre la crisi de les matemàtiques als Estats Units i la inspiració d’uns educadors en la seva missió per resoldre-la.

 

 

steamconf-programa-speaker

Boris Mir, un apassionat de l’educació, és professor d’educació secundària. Ha estat un dels iniciadors de l’Institut-Escola Les Vinyes de Castellbisbal, un centre de la xarxa d’instituts innovadors de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha impulsat projectes al voltant de l’avaluació formativa, les estratègies d’aprenentatge i la creativitat a l’aula. Col·labora amb centres, institucions i col·lectius per ajudar-los a transformar l’educació. Actualment és el director adjunt del programa Escola Nova 21.

 

 

steamconf-programa-speaker

Arvind Gupta és un inventor de joguines indi i divulgador de la ciència entre els nens. Amb la creació de joguines senzilles a partir de deixalles i productes d’ús diari, dissenya eines per il·lustrar els principis de la ciència d’una manera inoblidable.

És l’autor de nombrosos llibres disponibles en anglès, hindi i altres llengües de l’Índia, inclosos Little ToysAmazing Activities, Science from Scrap i Science Skills & Thrills: The Best of Arvind Gupta. Els seus equips de baix cost per a l’aprenentatge de ciència i tecnologia estan disponibles en PDF a través de la UNESCO.

 

 

steamconf-programa-speaker
Eduard Muntaner, és enginyer informàtic i expert en educació maker. Des del 2005 desenvolupa projectes en la intersecció de l’Educació, la Tecnologia i la Cooperació al Desenvolupament, fent especial èmfasi en promoure la creativitat i el pensament crític en escoles d’entorns desfavorits. Recentment ha fundat el projecte internacional Inventors4Change, que promou l’Educació per a la Ciutadania Global mitjançant digital storytelling col·laboratiu, entre infants de col·lectius vulnerables de l’Índia i de Catalunya. Actualment treballa al grup UdiGitalEdu de la Universitat de Girona.

 

 

steamconf-programa-speaker

Anna-Mari Jaatinen és, des del 2004, directora de l’Escola Primària Siltamäki. Després d’una experiència de 5 anys com a mestra. Des del 2011 ha estat desenvolupant el programa de capacitació Creative Fire Model (CFM), que actualment s’està implementant i que vol orientar el canvi en el lideratge i la cultura operativa de les escoles. El CFM té com a objectiu la millora de la comunitat, la creativitat i la resolució de problemes, mitjançant la inspiració i l’enfortiment de les habilitats socials a les escoles, i l’èmfasi en les àrees clau de l’educació: saber fer i crear noves xarxes i comunitats d’aprenentatge.

 

 

steamconf-programa-speaker

Agnès Barba és directora d´ escola des de els 25 anys, quan a Bellvitge, es va trobar amb una realitat que es va anar transformant «gràcies a la lluita i el compromís de molts» i les idees que la fan practicar una educació, on el mestre no és el que dóna les respostes, sinó el que ajuda a trobar-les i a fer-se la pregunta adequada. Bregada en moviments de renovació pedagògica i en grups de reflexió a la universitat, i alhora amb un esperit inquiet, va anar imaginant una escola diferent. Fa 7 anys va poder engegar una escola viva, activa, respectuosa amb el procés de vida de cada infant, on els nens i nenes decideixen bona part del temps el que fan i circulen lliurement pels diversos ambients d’aprenentatge.

 

 

steamconf-programa-speaker

Linda Liukas és l’autora de Hello Ruby, un llibre i un web que ensenyen i donen eines a nens, nenes, pares i docents per aprendre els fonaments de la programació a través d’històries i activitats atractives. Hello Ruby és la manera més imaginativa del món per aprendre sobre tecnologia, informàtica i codificació.Linda és una figura central en el món de la programació, i va treballar a Edutech ja abans que aquest proveïdor de serveis educatius es conegués per aquest nom. És exalumna de Codecademy i fundadora de Rails Girls, una iniciativa global d’ensenyament dels fonaments de la programació per a dones joves de tot el món. Com que mai realment va deixar enrere els contes, Linda veu el web com un laberint d’històries, i en aquest món vol escoltar les veus més diverses.

 

 

steamconf-programa-speaker

Mariona A. Cíller és cofundadora i directora de SokoTech. Li encanten el hardware i el software lliure, i és dissenyadora gràfica i web, programadora i productora d’esdeveniments de ciència i tecnologia. Mariona dissenya també iniciatives per a nenes, nens i joves en una antiga fàbrica de xocolata, al barri de La Sagrera de Barcelona. Graduada cum laude per la Universitat d’Illinois, amb doble titulació en Bachelor of Fine Arts i posteriorment Master of Science, és també graduada per la Fab Academy del Massachusetts Institute of Technology (MIT). La seva tesi, «Free Culture Project», que fusiona el poder de la tecnologia amb el poder transformador de l’educació, és un punt d’inflexió en la seva trajectòria, que l’orienta cap a territoris de reinvenció del món de la docència i l’aprenentatge assajant nous models, sempre de la mà de les tecnologies més avançades.

 

 

steamconf-programa-speaker

Eric Rosenbaum vol amplificar la teva imaginació. Ell és un membre de l’equip de Scratch al MIT Media Lab, on va completar la seva tesi doctoral, “Exploracions a Musical Tinkering.” Ès co-inventor de la invenció kit Makey Makey i desenvolupador de Glowdoodle, Cant dits, MelodyMorph i altres tecnologies per al joc creatiu.

 

 

steamconf-programa-speaker

Marc Sibila és professor, músic i Maker. Després de passar pel món industrial, actualment treballa a l’EDN de Navàs (@EDN_navas), on imparteix tecnologia, música i robòtica a ESO, batxillerat i cicles formatius. També és professor de guitarra a l’Escola Municipal de Música Mestre Castella de Navàs, i toca i ha tocat diferents instruments en diverses formacions musicals. Des de fa uns anys, també és Maker al projecte educatiu Instròniks (@instroniks), on uneixen la tecnologia i la música construint diferents aparells o instruments que puguin ser utilitzats per fer música. Podríem dir que intenta ser un lutier d’instruments electrònics del segle xxi.

 

 

steamconf-programa-speaker

Babette Allina, des de la seva incorporació a la RISD el 2008, ha combinat la seva experiència com a artista amb la seva expertesa en polítiques públiques per optimitzar el moviment nacional i l’agenda per a STEAM amb la inclusió de l’art en el cor de l’ensenyament de les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM) i donant a conèixer el poder de l’art i el disseny per transformar l’educació, la investigació i el desenvolupament personal. Des d’aquesta posició, Allina serveix d’enllaç principal de la RISD amb líders governamentals a la ciutat de Providence, a l’estat de Rhode Island i al Congrés dels Estats Units, així com amb altres actors externs.

 

 

steamconf-programa-speaker

Ángel Domingo és subdirector general d’Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. És biòleg i educador, i es dedica professionalment a l’ensenyament de les ciències, a la formació de mestres, professors i professores, a la innovació i a la renovació pedagògica en l’avaluació i l’aprenentatge dels alumnes i en l’organització de centres.

 

steamconf-programa-speaker

Sylvia Martinez és coautora d’Invent to Learn: Tinkering, and Engineering in the Classroom, un llibre que s’ha guanyat el sobrenom de «bíblia del Moviment Maker a les aules». Sylvia advoca per l’aprenentatge autèntic utilitzant principis i experiències pràctiques de disseny del món real. Reuneix exemples d’escoles diürnes actuals que utilitzen la tecnologia de manera autèntica amb les seves pròpies experiències del món real del treball en el desenvolupament de videojocs i de l’enginyeria aeroespacial. En els darrers 10 anys ha estat presidenta de la Yes Generation, una organització sense ànim de lucre que promou el lideratge dels estudiants a través de la tecnologia moderna.Sylvia Martinez és màster en Tecnologia Educativa per la Pepperdine University  i llicenciada en Enginyeria Elèctrica per l’UCLA.

 

steamconf-programa-speaker
Susanna Tesconi és FabLearn fellow a la Universitat de Stanford i màster en Recerca Educativa per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment és assessora pedagògica del projecte Breakers de la Fundació Orange, un programa que combina la innovació digital dels espais Maker i FabLab amb una metodologia basada en l’aprenentatge per projectes. Breakers està adreçat a joves, especialment a aquells amb més dificultats. Susanna és també freelance educational designer del LABoral, Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón, i dissenya programes educatius i tallers per a altres centres i institucions.

 

 

steamconf-programa-speaker
Bob Lenz és, als Estats Units, una autoritat nacional en la reforma de l’ensenyament secundari, l’aprenentatge basat en projectes, l’ensenyament de competències del segle xxi i l’avaluació del rendiment. La Fundació William and Flora Hewlett l’ha reconegut com a senior deeper learning fellow. És l’autor de Transforming Schools: Using Project-Based Learning, Performance Assessment and Common Core Standards, publicat recentment per Jossey-Bass Wiley. Abans d’agafar el timó delBIE, Bob va cofundar Envision Education, on ha estat CEO i responsable d’innovació fins al 2015.

 

 

steamconf-programa-speaker

Catherine Siller és una artista, intèrpret i educadora que treballa amb projeccions: imatges projectades i text, ideals socials projectats, versions projectades d’ella mateixa. Catherine desenvolupa software a mida per poder ballar amb els seus dobles digitals. El seu treball com a educadora capacita els estudiants per incorporar noves eines tecnològiques i alhora aprofundir en el concepte.